De geboorte van Faelin

In liefde ontvangen
In liefde geboren

Vol trots wil ik graag vertellen over de geboorte van mijn wonderschone dochtertje Faelin.

De zwangerschap duurde tweeënveertig weken en drie dagen. Dat is tien maanden. Ze was uitgerekend op 25 maart, en er werden vele gissingen gedaan. Die van mij was toch wel het laatst in het jaar: op 6 april, de verjaardag van Margo en mij. “Wat doe je me aan?!” plachtte Margo te zeggen wanneer ik zei dat dit me een leuke datum leek. Ze zou dan nog zo lang moeten dragen! Maar het werd 6 april; jarig, maar nog steeds geen baby. 7 april… 8 april… Nu werd het spannend.
Na 42 weken zwangerschap wordt het ernstig afgeraden om thuis te bevallen. Onze verloskundige droeg nu ook de zorg over aan het ziekenhuis. Maar op die plaats ons kindje geboren te laten worden, was geen optie voor ons. Ziekenhuizen zijn akelige plekken vol zieke mensen vol medicijnen. In principe geen plaats om nieuw leven te vieren dus.
Wel kwamen we elke dag braaf langs voor controles. De gynaecologen raadden met klem aan om de weeën kunstmatig op te wekken en de geboorte in te zetten, maar dit wilden wij niet. Er werd aangegeven dat het onze eigen keuze was, maar hun blik verraadde wat ze er over dachten. Toch bleek keer op keer uit de controles dat het kindje het goed had. Een nog altijd smakelijke moederkoek, lekker veel ruimte en vruchtwater. Maarja, die statistieken hè.. Die waren tegen ons. Dat alle vrouwen in Margo’s familie groot zijn (ruime buik) en lang dragen werd niet echt meegewogen. Je gaat mee in de gemiddelden.
Uiteraard beseften we zelf ook wel dat het kindje niet eeuwig in de buik kon blijven zitten en we hadden wel een deadline waarop we de dokters hun zin zouden geven, maar dat was gelukkig niet nodig.

Op de nacht van 10 april had Margo best wel weeën. Er gebeurde niet echt iets spectaculairs, maar ze kon er niet door slapen. Ze zei mij te blijven slapen, terwijl ze zelf beneden de nacht doorbracht. Tegen de ochtend wekte ze me omdat ze ervan uit ging dat er nu toch echt ging beginnen.

Ik kwam beneden, waar het bevalbad opgesteld stond midden in de kamer. Er hingen doeken voor de ramen en er brandden kaarsen. We belden Margo’s moeder op, die meteen vanuit de andere kant van het land naar ons toe kwam om Tara naar school te brengen en verder voor haar te zorgen.
Toen de weeën regelmatig waren, belde ik onze nieuw gevonden vroedvrouw op. We hadden haar nog niet in persoon ontmoet, omdat we haar pas op het laatst gevraagd hadden. Zij heet Tanja Smeets, en ze heeft ook niet veel op met het medisch behandelen van de magische levensgebeurtenis geboorte en was zeer bereid om de bevalling thuis te begeleiden, ook na 42 weken.

Zij is echt fantastisch. Een wijze (vroede) vrouw en zeer deskundig verloskundige. Ze werkt vanuit heel veel vertrouwen en intuïtie. Ik kan haar echt aanbevelen. Toen ze arriveerde stond Margo onder de douche. Ze begroette mij en stevende eigenlijk direct door naar de badkamer, waar ze zonder te kloppen binnenstapte om Margo te ontmoeten. Een beetje gek, maar ik vond het wel heel leuk dat ze dat zomaar deed.

Margo was op een gegeven moment weer op de bank gaan liggen en de weeën werden minder. De vroedvrouw legde ons de keuze voor: of we zouden alles op z’n beloop laten, en het kindje zou waarschijnlijk pas de volgende dag  geboren worden; of we konden de vliezen breken, en dan zou het dezelfde dag komen.
In principe wilden we alles zo natuurlijk mogelijk laten gebeuren. Maar Margo had sowieso al niet zo veel energie en was al de hele nacht wakker geweest, dus we vreesden ook een beetje voor uitputting. Ik stelde voor om er een kaartje op te trekken.
Voor afwachten trokken we de Gehangene. Een kaart van overgave en afwachten. Voor ingrijpen trokken we de Keizer. Een kaart voor autonomie en durven handelen. Tja, dat was wel een accurate beschrijving van de situatie, maar het gaf geen enkel antwoord. Nog maar een kaart: twee van zwaarden. Wikken en wegen, keuzes maken. Wauw. Het was dus aan onszelf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We besloten uiteindelijk toch om de vliezen te laten breken. Al gauw daarna begonnen de weeën pas echt. Na een tijdje klom Margo in het warme bad, en ik steunde haar vanaf het droge. Na een poos keerde ze steeds meer in zichzelf en slaakte ze intensere pijnkreten. Ik gooide mijn kleren uit en klom ook in het bad om haar van nabij te kunnen ondersteunen.

Intussen was ook de kraamverzorgster aangekomen. In ons bevalplan hadden we eigenlijk geschreven dat de kraamhulp boven moest wachten, maar niemand was echt bezig met dat plan. Zij verdween al gauw in de achtergrond, en kon zo wel de bevalling bijwonen, waar zij erg van onder de indruk was.

Margo en ik hadden eerder een hypnobirthing cursus gevolgd. Hierin hadden we allerlei technieken geleerd om tot maximale ontspanning te komen. Maar om op die manier nagenoeg pijnloos te kunnen bevallen, moet je wel elke dag heel veel oefenen. Dat hadden we eerlijk gezegd verzuimd. Pijnloos was de bevalling dus niet, maar het had Margo wel geleerd om heel erg te ontspannen tussen de weeën door. Wat we ook echt aan de cursus overgehouden hadden was vertrouwen op het lichaam en weerbaarheid tegen het medische instituut.

Nadat de vliezen geboren waren, duurde het slechts tweeëneenhalf uur voordat de baby eruit was. Door het warme water kon Margo makkelijker ontspannen, maar het gaf ook tegendruk tegen de baby die naar buiten moest. Na een keer persen was er een verfrommeld kruintje, na een tweede keer de bovenkant van een hoofdje, na de derde keer keek ik recht in een gezichtje. Toen ging Margo rechtop staan en het kindje viel er zomaar uit. In mijn armen. Faelin Inanna Eleonora was geboren op 11 april 2014 om 13:31.
Op de cursus had ik geleerd dat een baby’tje onder water kan ademen zolang het geen lucht gehapt heeft en nog aan de navelstreng vast zit. Dus ik wilde haar onder water doen. Gelukkig had de vroedvrouw gezien dat het kleintje al lucht gehapt had en riep net op tijd dat ik haar meteen weer boven water moest houden.

Het voordeel van zo’n lange zwangerschap en een badbevalling is dat het kindje er meteen al helemaal schoon en af uitziet. Toen Margo weer was gaan zitten hebben we haar samen geknuffeld op onze blote huid.

Een paar minuten later kwamen er naweeën om de placenta geboren te laten worden. De navelstreng hebben we intact gelaten tot die helemaal uitgeklopt was. Normaalgesproken wordt die veel te vlug van de baby gescheiden, waardoor de baby een hoop van zijn bloed misloopt. Faelin had al haar bloed, en had daardoor meteen al een gezonde kleur. Nadat ik de  navelstreng doorknipte, werd deze afgebonden met een stukje veter en niet met zo’n lelijke blauwe klem.

Faelin was er. Ze was zo alert, zo scherp. Ze keek meteen rond, zocht meteen oogcontact. En zocht al heel gauw naar een lekkere tepel.

We zijn zo dankbaar voor zo’n mooi en gezond kindje. Ook na haar geboorte ging alles perfect. Ze huilt heel erg weinig, ze eet de borstvoeding (waar ook geen problemen mee zijn) goed. Ze was in een mum van tijd weer over haar geboortegewicht. En iedereen was onder de indruk van haar. Ook onze tweede kraamverzorgster, toch al decennia lang baby’tjes verzorgd heeft. Zij gaf zelfs aan heel veel van ons geleerd te hebben.

Het is ook zo fijn voor Faelin dat ze in zoveel ontspanning en liefde geboren is. En nu zet ik mij in om als vader haar in liefde te laten opgroeien tot koningin en godin.
In mei houden we een baby-zegening. Een doop, als het waren, maar dan zonder de kerkelijke context en in het bos.

 

2 reacties op “De geboorte van Faelin

 1. Dag lieve zoon van me, ja, natuurlijk had ik het verhaal al uit de eerste hand gehoord.

  Wat ben ik trots op je.

  Ondanks het feit dat ik het geboorteverhaal al gehoord had, heb ik met tranen van ontroering in mijn ogen zitten lezen.

  Heel veel lieve knuffels van je mama, ook voor Margo, Faelin en Tara.

  _____

  Like

 2. Pingback: Vrije geboorte | Samhildánach

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s